Odvodi in integrali

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×

Odvodi in integrali so gotovo nočna mora vsakega srednješolca, ki si z matematiko ni kaj dosti blizu. Zakaj? Ker gre za funkcije, ki jih je nekoliko težje razumeti. Vendar pa se je možno reševanja nalog z odvodi in integrali vseeno uspešno naučiti.
Odvodi se najlažje naučijo, če upoštevamo dve osnovni pravili.

Prvo je, da se je treba na pamet naučiti nekaterih odvodov, sicer pa si pomagamo s tabelami. Če so potrebni odvodi pri kotnih funkcijah, pač ne gre drugače, kot da se tako kot Pitagorov izrek in vsako drugo enačbo, ki jo je bilo treba doslej osvojiti, pač na pamet naučimo tudi (sin x)’ = cos x, (cos x)’ = -sin x, (sin 2x)’ = 2 cos2x in tako naprej. Da bi si vse to lažje zapomnili, pa je potreben drugi del – veliko in veliko vaje.


Reševanje vaj poskrbi, da nam odvodi hitro »pridejo v kri«, saj se enačb učimo z reševanjem in mimogrede. Na začetku je sicer potrebno ves čas gledati v tablice, nato v njih zgolj še preverjamo svoje pravilno reševanje, nazadnje pa so nam stvari že popolnoma samoumevne. Poleg odvajanja elementarnih in kotnih funkcij se lahko hitro naučimo tudi, kakšni so odvodi pri vektorskih funkcijah …
Na srečo so običajno za pozitivno oceno pri matematiki in tudi uspešno opravljeno maturo povsem dovolj odvodi za elementarne funkcije, na primer potence, logaritemske in eksponentne funkcije, ter seveda za kotne funkcije.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja