Razlika med dnevnimi in zasenčenimi avtomobilskimi lučmi

Avtomobilske luči
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×

Dnevne ali zasenčene avtomobilske luči so pri nas obvezne za uporabo. Ker pa takšne luči neredko smatramo za samoumevne, se nam zdi, da med njimi sploh ni razlik. Slednje pa še zdaleč ne drži.

V nadaljevanju vam predstavljamo ključne razlike med dnevmi in zasenčenimi lučmi.

Dnevne avtomobilske luči v primerjavi z zasenčenimi svetijo manj močno

Naj najprej omenimo, da zasenčene luči poimenujemo tudi kratke luči. Te v primerjavi z dnevnimi lučmi svetijo precej močneje. Svetlobni snop kratkih luči je širši kot pri dnevnih, sveti pa od 50 do 100 metrov daleč. Dolžina svetlobnega snopa pri dnevnih lučeh ni določena.

Medtem ko je pri dnevnih avto lučeh snop povsem simetričen, je pri zasenčenih lučeh asimetričen. Dnevne luči se pri vozilih vklopijo samodejno ob zagonu motorja. Kratke luči se vklopijo ročno. Nekatera sodobneje zasnovana vozila ponujajo možnost samodejnega vklopa.

Kje svetijo dnevne luči in kje zasenčene

Dnevne avtomobilske luči svetijo le spredaj, kratke pa spredaj in zadaj. Dnevne v primerjavi s kratkimi porabijo precej manj energije. Od leta 2011 so dnevne luči za avto del obvezne opreme v EU.

Video: Različne vrste luči pri enakem avtomobilu

Če je vreme lepo ter je vidljivost dobra, je voznikom prepuščena izbira med dnevnimi in zasenčenimi lučmi. Prva težava pa lahko nastopi že v primeru nekoliko slabše vidljivosti. Za dobro vidnost vozila vsekakor mora poskrbti voznik sam. V tem primeru dnevne avtomobilske luči zagotovo ne zadostujejo.

Najbolje videni v vseh situacijah na cesti

In kaj stori voznik, ki želi biti najbolje viden, in to v prav vseh možnih situacijah? Vsak uporabnik vozila lahko uporabi zasenčene luči. Stikalo za vklop imajo tudi avtomobili s samodejnim vklapljanjem zasenčenih luči. Najbolje je, da jih vsak vklopi že tedaj, ko sede v vozilo.

Manj vidni avtomobili, ki nimajo vklopljenih zasenčenih luči oziroma se jim ta vklapljajo samodejno, ne bodo presenetila, če se pred predorom zmanjša hitrost ter ohranja primerno varnostno razdaljo. Sicer pa tudi sami obvezno preverite, katere avtomobilske luči imate na svojem vozilu ter na kakšen način delujejo. To najlaže storite tako, če parkirate pred zid ter preizkusite različne osvetlitve. Sprehodite se okrog avtomobila ter preverite, ali in katere vrste luči vam svetijo zadaj.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja