Smernice za izbiro najbolj primernega nagrobnika

Nagrobnik
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×

Vsako pokopališče vsebuje številne spomenike različnih velikosti, oblik in drugih značilnosti. Te se v večini primerov nahajajo v obliki nagrobnikov, ki tudi predstavljajo velik del njihovega izgleda in atmosfere. Res pa je, da moramo upoštevati razne elemente, ko se bomo odločili postaviti večni spomenik našim ljubljenim preminulim družinskim članom. Obenem pa bomo morda soočeni s številnimi izbirami možnih napisov, slik in drugih dodatkov. Tehnologija kamnoseštva je močno napredovala v zadnjih letih. Tako lahko izdelamo točno tak spomenik, kot si ga želimo. Omejitve so samo pravila pokopališča ter naša razpoložljiva sredstva.

Lokalno pokopališče določa pravila izgleda nagrobnika

Vsako pokopališče ima morda drugačna pravila, kar se tiče postavitve nagrobnika glede na njegovo obliko, barvo in druge lastnosti. To je tudi razlog, da se je pred izdelavo vnaprej priporočljivo pozanimati o omenjenih pravilih. Ta pravila zajemajo številne elemente, kot so:

  • Dovoljeni materiali izdelave nagrobnika
  • Velikost določenih elementov, kot so črke, spomenik ipd.
  • Barve in dimenzije kamna

Vedno je dobra praksa, če vnaprej povprašamo lokalno podjetje, ki se ukvarja s kamnoseštvom, katera pravila so veljavi. Večina uglednih kamnosekov nam bo znala brez težav svetovati pri izbiri primernega nagrobnika za določeno pokopališče.

Oblika nagrobnika je pomembna iz številnih razlogov

Dandanes imamo več izbire kot kadarkoli prej, kar se tiče izbire oblike nagrobnika za naš grob. Nekatere oblike si lahko že ogledamo na spletu. Vedno pa je najbolje, da se osebno pogovorimo s kamnosekom, kar želimo ter kaj je možno narediti. Večina kamnoseških proizvodnih procesov uporablja napredno tehnologijo. To pa pomeni, da lahko vgraviramo črke, slike ter druge simbole različnih oblik, velikosti in značilnosti.

Nagrobnik - napis
Napis na nagrobniku

Če nimamo jasne predstavo o tem, kaj želimo, so na voljo številni vzorci nagrobnikov, ki imajo že vstavljene simbole, črke ter številne dodatke, kot so angeli, sveče, nagrobni napisi, kvote ipd. Dodamo pa samo še ime ali poslovilno sporočilo naše premrle ljubljene osebe.

Izbira verzov in epitafov za naš nagrobnik

Ena izmed najbolj pomembnih odločitev sledi potem, ko že izberemo obliko in vrstno nagrobnika. Odločiti se bomo morali o epitafih oziroma sporočilih, ki jih želimo vgravirati v sam kamen. Lahko pa se črke tudi nalepi. Na razpolago imamo skoraj nešteto možnosti, tako da se lahko poslovimo od našega družinskega člana s standardnimi ali popolnoma edinstvenimi sporočili.

Video: Kako izbrati verz ali epitaf

Tukaj je dobro, če malenkost razmislimo, saj bodo izbrane črke na spomeniku bile na vpogled vsem in bodo oznanjale naše slovo. Seveda se jih lahko tudi kadarkoli zamenja, vendar to lahko predstavlja nepotreben strošek, če zamenjava ni nujna.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja