Kako poteka registracija domene – korak po korak

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×

V današnjem prispevku si bomo nekoliko podrobneje ogledali, kaj je registracija domene in kako poteka. Gre za storitev, ki jo naročnikom omogočajo registrarji domen. Ko naročnik zakupi lastno domeno, jo lahko poveže s strežnikom, povezanim v svetovno omrežje, nato pa na strežnik namesti še datoteke, ki sestavljajo njegovo spletno stran. Ko obiskovalci v URL vrstico svojega brskalnika vpišejo domeno, se jim prikaže spletna stran, do katere bi sicer lahko dostopali tudi z vpisom IP naslova strežnika. Registracija domene je torej storitev, s katero pridemo do lastnega naslova, prek katerega je dostopna naša spletna stran.

RA Reviews: Jeff Samuel - Step on Trapez (Album)

  • Izbor imena domena

Še preden se lotimo registracije domene, moramo zanjo izbrati ustrezno ime. Zagotovo je to najtežji del celotnega postopka, saj je zelo veliko število domen že zasedenih. Če želimo postaviti spletno stran, na kateri bo predstavljeno naše podjetje ali prodajni program, lahko v ime domene vključimo ime podjetja in si na ta način olajšamo delo. V primeru, da gre za nek portal ali predstavitev hobija, pa bo registracija domene po vsej verjetnosti precej težja, saj bomo za izbiro odličnega imena, ki bo seveda še na voljo za registracijo, morali kar pošteno napeti možgane.

Več o izbiri imena domena si lahko preberete na strani registracijadomene.si.

 

  • Izbor vrhnje domene

Poleg imena domene bomo morali določiti tudi vrhnjo domeno oziroma domensko končnico. Za spletne strani v slovenščini priporočamo končnico si, če pa je želeno ime že zasedeno, poglejmo še končnici com in net. Za angleške spletne strani bo najboljša izbira com ali net, za druge države pa nacionalne končnice, npr. za Nemčijo de, za Avstrijo pa končnica at. Zelo priporočljiva je registracija domene z več domenskimi končnicami, saj se na ta način zavarujemo pred konkurenco. V tem primeru gre torej za registracijo več domen.

Neo-

  • Izbor registrarja

Zadnji korak, ki ga zahteva registracija domene, je izbor registrarja. Tu lahko izbiramo med številnimi domačimi in tujimi registrarji. Vredno je pregledati cene posameznih ponudnikov, saj le-te postavljajo ponudniki sami, zato so med posameznimi registrarji lahko večja cenovna odstopanja. Priporočamo registracijo domene pri domačem ponudniku, saj se ob morebitnih težavah lahko kar prek telefona hitro obrnemo na podporo.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja